Haseki Cad. No:20, Aksaray / Fatih / İstanbul

Gastrik By-Pass Ameliyatları

GASTRİK BY-PASS AMELİYATLARI

-Mini Gastrik Bypass:

Son yıllarda oldukça artan bir popüleritesi olan bypass çeşidi, mini gastrik bypass’tır. R-Y Gastrik Bypassdan farklı olarak tek anastomoz uygulanır. Kısmen daha kolay uygulandığı için tercih edilir.

 

Tamamen kapalı yöntemle yapılır. Yani karında büyük kesiler yapılmaya gerek yoktur. Hepsi 1 cm altında 5-6 kesi yapılması uygulanması için yeterlidir. Bu deliklerden karın içine kamera ve ameliyat için gerekli ameliyat aletleri yerleştirilir. Kullanılan kamera ve ameliyat aletleri bu deliklerden geçebilecek şekilde çok küçük ve ince yapıda üretilmiştir. Özel aletlerdir. Midenin girişinde küçük bir mide tüpü meydana getirilir ve midenin kalanından olduğu gibi ayrılır. Ameliyat ardından kullanılacak olan esas mide bu küçük tüp haline getirilen yeni mide parçacığıdır. Hiçbir organ kesilmez ve dışarı çıkartılmaz. Midenin kalan büyük bölümü atıl olarak karın içinde kalmaktadır ve salgılarını üretmeyi sürdürür.

R-Y Gastrik Bypass:

Mini Gastrik Bypassdan en önemli farkı, safra reflüsünü önleyen bir safra saptırıcı bağlantı taşıyor oluşudur. Roux-en-Y Gastrik Bypass ameliyatı tamamen laparoskopik olarak yapılır. Yani karında büyük bir kesi uygulanmaz. Hepsi 1 cm altında 6 kesi ile özel aletler ve kameralar kullanılarak yapılır.

 

 

 

Gastrik bypass ameliyatı ilk olarak 1966 yılında Mason tarafından açık cerrahi girişim olarak gerçekleştirilmiştir. Laparoskopinin altın yıllarında, yani son 20 senede gastrik bypass ameliyatı laparoskopik yöntemle oldukça başarılı olarak yapılmaktadır. Bunun anlamı daha az ağrı ve komplikasyon ve daha hızlı iyileşme, daha erken normal hayata dönme demektir. Standart gastrik bypass ameliyatının laparoskopik yöntemle yapılması altın standarttır.

·          İlk olarak midede küçük bir poş (cep) yaratılır.

·          Mide yemek borusuna yakın olarak, yaklaşık 30-50 ml. kalacak kadar ikiye ayrılır.

·          Cebin hacmi, tüm mide hacminin %5 i kadardır. Bu hacim kişinin daha az
gıda alımını sağlamak içindir. Midenin geriye kalan % 95 lik bölümünden artık gıda geçmeyecektir.

·          İkinci aşamada, ince bağırsak belirlenen mesafeden ikiye ayrılır. Aşağıdaki bağırsak ucu yukarıya, yani mide cebine doğru çıkarılır ve mide cebi ile birleştirilir.

·          Üçüncü aşamada, ince bağırsağın üst ucu, mide ile birleştirilmiş ince barsağın alt ucuna yaklaşık 100 cm. mesafede birleştirilir. Böylece gıdalar, midenin önemli bir bölümüne ve ince bağırsağın yaklaşık 100 cm. lik bölümüne uğramadan doğrudan  geçtikleri ve geri kalan bağırsakta sindirilecekleri için bu işleme mide bypass’ı denilmektedir. Başka bir deyişle gıdaların sindirimi için kısa yol oluşturulmaktadır. Küçülen mide ile alınan gıda miktarı,  Bypass ile de gıdaların emilimi azaltılmış olmaktadır. Ameliyatın her aşamasında stapler denilen bir yandan dikerken aynı anda kesebilen aletler kullanılır.

·          Son olarak bu işlemlerin yapıldığı alana ince silikon bir dren (tüp) konularak ameliyat sonlandırılır.

·         Gastrik Bypass (yada Roux-en-Y Gastrik Bypass – RYGB) Ameliyatı, her ne kadar emilim kısıtlaması yapan bir ameliyat olarak anlatılsa da, etkinliği itibarıyla %95 hacim kısıtlayıcı olarak sınıflandırılır. Yani gastrik bypass ameliyatı kalori emiliminin kısıtlanmasından ziyade, kalori alımının kısıtlanmasına çalışarak kilo kaybı sağlar.

Peki şimdi bu ne demektir? Eğer siz çok miktarda yemek yiyorsanız, gastrik bypass size fayda verir. Çünkü yediğiniz yemek miktarını ileri düzeyde kısıtlar. Ancak gastrik bypass olan hasta katı gıda yerine kalorili sıvılar almaya başlarsa, kilo kaybı durur hatta kolaylıkla kilolarını geri alabilir. Özellikle yağlı ve şekerli yada nişastalı sıvılar (krem şanti, krema, kaymak, pekmez, bal, reçel, çikolata, şeker vb.) alındığında, bunların emiliminde hiçbir kısıtlama olmaz ve hasta kilolarını geri alır.

Gastrik Bypass ameliyatları kime uygulanır?

·         Gastrik Bypass uygulaması cerrah için kolay, ameliyat süresi kısa bir ameliyattır. En çok uygulanan ameliyat olmasının altında yatan temel neden de, gastrik bypass ameliyatının kolay uygulanabilir olmasıdır.

Gastrik Bypass ameliyatlarının dezavantajları nelerdir?

·         Özellikle öncesinde olmadığı halde, bazı hastalarda gastrik bypass sonrası ortaya çıkan bir tatlı tüketme düşkünlüğü görülebilmektedir. Bu durum gastrik bypass açısından kontrol edilemeyecek bir sorundur. Bu hastalarda da önerilen tedavi, güçlü yağ ve kalori emilimi kısıtlaması yapan Duodenal Switch ameliyatlarıdır.

       Gastrik Bypass ameliyatlarında uzun dönem başarısızlık dışında, başka anatomik dezavantajlarda bulunmaktadır.