Haseki Cad. No:20, Aksaray / Fatih / İstanbul

Metabolik Cerrahide Kullanılan Yöntemler

Metabolik cerrahide hangi yöntem kullanılmaktadır?

Metabolik cerrahi alanında kullanılan yöntem İleal interpozisyon ameliyatıdır. Bu ameliyat sırasında mide, ince bağırsaklar ve on iki parmak bağırsağında işlem yapılmaktadır. Midenin sol tarafında üst dış kısım kapatılmakta ve dışarı alınmaktadır. Mide ve on iki parmak bağırsağının arasında olan bağlantı kapatılmakta ve midenin yönü aşağı tarafa çevrilmektedir. Ayrıca ince bağırsakların başlangıç bölümü ve son bölümü yer değiştirmektedir.

İleal interpozisyon ameliyatının diğer yöntemlerden farkı nedir?

İleal interpozisyon ameliyatı ise emilim kısıtlaması yapmaz. Bu ameliyatı olan hastalar, birkaç günde sıvı gıdaya geçiş yapabilir. En geç bir yıl içinde serbest diyete başlar ve vitamin, mineral takviyesi almalarına gerek kalmaz. Hastalar ameliyattan sonra kullanmış oldukları diyabet, kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçlarını keserler. Hastaneden taburcu edilirken, ilaçları bırakmış olurlar. Bazılarında metabolik etkinin sağlanması kısa bir süre alabilir. Bu hastalarda kontrollü şekilde ilaçlar azaltılarak kesilir.

Metabolik cerrahi öncesinde

Metabolik cerrahi sırasında

Metabolik cerrahi sonrasında

Hastalar ameliyattan sonraki ilk gün yoğun bakım ünitesinde kalır. Burada hastanın kan basıncını ölçen alet kolunda takılı kalır. Oksijen oranını ölçen ölçüm mili de takılı halde olur. Ayrıca 2-4 saat kadar oksijen maskesi takılır. Ameliyattan sonra hastalar sadece su içebilir, beslenmenin sağlanması içinde sıvı ve proteinlerin olduğu serumla yapılır. Akciğerlerin güçlendirilmesi için, nefes egzersizleri yapılır. Genellikle 2-3 günde sıvı gıda alımına başlanabilir. Hastalar 3 saatte bir beslenebilir. Hastaların taburcu edilmesi 4-5 gün içinde gerçekleşir. Hastalar bu dönemde en az 1,5 litre su içmelidir. Günlük çıkan idrar miktarı da bunun üzerinde olmalıdır. Midenin ve safra kesesinin korunması için ilaçlar kullanılır. Yeteri kadar ağızdan beslenmeye geçilinceye kadar, vitamin şurubu ve kalsiyum takviyesi alınmalıdır. Bu aşamadan sonra hastalar ilk ayda, üçüncü ayda, altıncı ayda, ilk yılda ve sonraki altı ayda kontrollerini yaptırmalıdır. Bu sırada midenin durumu endoskopiyle kontrol edilmelidir.

Metabolik cerrahi sonrasında şeker hastalarının ilaç ya da insülin kullanımı sona eriyor mu?

Tip2 diyabet hastalarının bu ameliyattan göreceği faydalar tamamen kendi rezervleri ve aktiviteleriyle belirlenir. Hastada bulunan insülin rezervinin miktarı ve yeteri kadar aktivitede bulunması durumunda ameliyat yüksek bir başarı seviyesine ulaşır. Fakat diyabet hastalığının sinirsel, hormonal ve psikojenik temelleri bulunmaktadır. Yapılan ameliyat diyabetin sadece hormonal tarafını tedavi etmektedir. Bu yüzden hormonal açıdan kontrol altında olan hasta herhangi bir sebeple üzülse, sevinse ya da sinirlense kan şekerinde dalgalanma meydana gelebilir. Bunlar her insanda olabilen bir tepki olsa da şeker hastalarında daha şiddetli yaşanır. Yapılan ameliyat bu dalgalanmaların daha hafif seyretmesini ve daha kısa sürmesini sağlar.

Ameliyattan sonra hastalar diyet yapmak zorunda kalır mı?

Metabolik cerrahi ameliyatlarından sonra hastalarda 10 yıl kadar kontrol sağlanabilir. Bu sürenin sonunda yapılan ameliyatın etkinliği azalır. Bunun sebeplerinden biri hastanın yaşlanması ve dolayısıyla kas kitlesinin ve aktivitesinin azalmasıdır. Diğer etken ise metabolik hızın yavaşlamasıdır. Metabolik cerrahi ameliyatlarında vücutta insülin harcama hızı düşürülür. Ancak her geçen yıl insülin rezervlerinin fonksiyonları azalmaya devam eder. Vücut bir nevi insülin rezervlerini daha ekonomik bir şekilde kullanır. Ameliyattan sonra hastaların uygulayacağı belirli bir diyet bulunmamaktadır. Sonuçta insülin direnci bulunan bir hastanın diyet yapma gayretleri sürecekse bu ameliyatın yapılmasının bir gereği bulunmaz. Ancak ameliyat sonrasında beslenmeyle ilgili bazı önemli değişiklikler olur. Ameliyat olan kişiler fazla acıkmazlar. Hastaların yemeklere bakış açısı ve tercihleri değişir. Öğünlerinde porsiyonlarını uygun tutarlar ve tükettikleri besinlerle daha uzun süre tok kalabilirler. Hastalar isteseler bile ameliyattan sonra fazla yemek yiyemezler.

Metabolik cerrahide yan etkiler var mıdır?

Ameliyattan sonra erken dönemde ve geç dönemde ortaya çıkabilecek komplikasyonlar olabilir. Bu komplikasyonların meydana gelmesi diğer ameliyatlarda olduğu gibi oranındadır. Enfeksiyon, kanama, anestezi kaynaklı sorunlar erken dönemde yaşanabilir. Geç dönemde çıkabilecek sorunların en önemlisi ameliyatın yapıldığı deliklerde ya da içerde fıtık gelişimidir. Bazı hastaların da safra kesesinde çamur ya da taş meydana gelebilir. Bu komplikasyonların oranı düşük olsa da, yine de bazı önlemler alınmaktadır. Ameliyat sırasında hastaların safra kesesinde ödem, yapışıklık, şişme gibi etkiler görülürse, safra kesesi alınabilir.