Haseki Cad. No:20, Aksaray / Fatih / İstanbul

Şeker Hastalığında Cerrahinin Yeri

Şeker Hastalığında Ne Zaman Ameliyat Önerilmektedir?

Şeker hastalarında böbrek sorunları, kalp krizi, felç, görme sorunları gibi kişinin hayati fonksiyonlarını etkileyecek ciddi sorunlar gelişmektedir. Hastalarda tanı konulmadan önce, damar hasarı başlar. Bu nedenle hastalığın tanı konulmadan önce 2-3 yıllık geçmişi olduğu kabul edilir. Hastalığın ılımlı bir seyri olmasına rağmen, verdiği hasarlar sinsice gelişme gösterir. Tip 2 diyabette medikal tedavi uygulandığında, hasta uyumu, yüksek hastane masrafları, ilaçların uzun süreli kombine kullanımı gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu zorluklara rağmen iş gücü kaybının olması ve hastalığın vücuttaki olumsuz etkilerinin önüne geçilememektedir. Tip 2 diyabet hastaları 10-12 yıl içinde vücutlarındaki insülin depolarını tüketmekte ve bundan sonra insülin bağımlısı diyabet hastası olarak kabul edilmektedir. Bu aşamaya gelindiğinde hastaların ilaç ve hastane masrafları artmakta ve hastalığın progresyonu hızlanmaktadır. Bu şekilde oluşan kısır döngüyü kıracak tedavi yöntemi hastanın sağ kalmasını ve yaşam kalitesini olumlu olarak etkileyecektir. Bunun dışında sağlık sistemleri açısından, ciddi bir ekonomik katkı getirecektir. 

Şeker hastaların da uygulanan cerrahi yöntem İleal interpozisyon ameliyatıdır. Bu ameliyat sırasında mide, ince bağırsaklar ve on iki parmak bağırsağında işlem yapılmaktadır. Midenin sol tarafında üst dış kısım kapatılmakta ve dışarı alınmaktadır. Mide ve on iki parmak bağırsağının arasında olan bağlantı kapatılmakta ve midenin yönü aşağı tarafa çevrilmektedir. Ayrıca ince bağırsakların başlangıç bölümü ve son bölümü yer değiştirmektedir. 

İleal interpozisyon ameliyatı ise emilim kısıtlaması yapmaz. Bu ameliyatı olan hastalar, birkaç günde sıvı gıdaya geçiş yapabilir. En geç bir yıl içinde serbest diyete başlar ve vitamin, mineral takviyesi almalarına gerek kalmaz. Hastalar ameliyattan sonra kullanmış oldukları diyabet, kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçlarını keserler. Hastaneden taburcu edilirken, ilaçları bırakmış olurlar. Bazılarında metabolik etkinin sağlanması kısa bir süre alabilir. Bu hastalarda kontrollü şekilde ilaçlar azaltılarak kesilir.

Metabolik cerrahi sonrasında şeker hastalarının ilaç ya da insülin kullanımı sona eriyor mu?

Tip2 diyabet hastalarının bu ameliyattan göreceği faydalar tamamen kendi rezervleri ve aktiviteleriyle belirlenir. Hastada bulunan insülin rezervinin miktarı ve yeteri kadar aktivitede bulunması durumunda ameliyat yüksek bir başarı seviyesine ulaşır. Fakat diyabet hastalığının sinirsel, hormonal ve psikojenik temelleri bulunmaktadır. Yapılan ameliyat diyabetin sadece hormonal tarafını tedavi etmektedir. Bu yüzden hormonal açıdan kontrol altında olan hasta herhangi bir sebeple üzülse, sevinse ya da sinirlense kan şekerinde dalgalanma meydana gelebilir. Bunlar her insanda olabilen bir tepki olsa da şeker hastalarında daha şiddetli yaşanır. Yapılan ameliyat bu dalgalanmaların daha hafif seyretmesini ve daha kısa sürmesini sağlar.